facebook pixel

Fysioterapia ja yksilömuotoinen allasterapia jatkuvat Kelan kustantamina Neuropiste Helsingissä vuoden 2018 loppuun

8.10.2018
Kategoriat: Yleinen

Helsingin Neuropisteestä saa yksilö- ja ryhmämuotoista fysioterapiaa sekä yksilömuotoista allasterapiaa 1.1.2019 alkaen kunnan tai vakuutusyhtiön maksusitoumuksella tai itse maksaen. Kelan maksusitoumuksella fysioterapiaa ja yksilömuotoista allasterapiaa saa vuoden 2018 loppuun asti.

Muita terapiamuotoja saa Kelan maksusitoumuksella myös ensi vuonna.

– Yksilölliseen toimintaterapiaan, neuropsykologiseen kuntoutukseen sekä ryhmämuotoiseen allasterapiaan pääsee Kelan maksusitoumuksella myös ensi vuonna. Ryhmämuotoisesta toimintaterapiasta odotamme vielä Kelan hankintapäätöstä, tiimivastaava Pirjo Viskari sanoo.

Kelan hankintapäätös leikkasi palveluntuottajien määrää

Neuroliiton omistama Helsingin Neuropiste ei pärjännyt kilpailutuksessa, jossa Kela valitsi palveluntarjoajat yksilö- ja ryhmämuotoisen fysioterapian sekä yksilömuotoisen allasterapian järjestäjiksi. Kelan hankintapäätös koskee vuotta 2019 sekä optiovuosia 2020–2022.

– Kilpailutuksessa pudotettiin pois monta osaavaa palveluntarjoajaa, ja palvelujentarjoajien kokonaismäärää on karsittu kovalla kädellä. Olemme huolissamme siitä, miten alueellinen palvelujen kattavuus ja laadukkuus taataan, Neuroliiton kuntoutusjohtaja Juhani Ruutiainen toteaa.

– Esimerkiksi Neuropiste Helsingin asiakkailla on paljon toimintakyvyn haasteita. He tarvitsevat esteettömät kuntoutustilat, ja jäljellä olevan toimintakyvyn aktivointiin sopivat laitteet, kuten painokevennetty kävelyn laitteisto, henkilönostimet, dynaaminen seisomateline ja teknisavusteiset tasapainon harjoittamislaitteet. Asiakkaat eivät myöskään välttämättä jaksa matkustaa pitkiä taksimatkoja terapiaan päästäkseen.

Kela on tiedottanut ottavansa yhteyttä niihin vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen asiakkaisiin, joiden palveluntuottaja vaihtuu 1.1.2019.

Neuroliitto valittaa Kelan hankintapäätöksestä

Neuroliitto aikoo tehdä Kelan hankintapäätöksestä oikaisuvaatimuksen.

– Kelan viimeaikaiset hankintapäätökset vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen osalta ovat herättäneet julkisuudessa hyvin paljon keskustelua, ja täydestä syystä.  Ne tulevat aiheuttamaan ennen näkemättömän paljon suunnattomia ongelmia ennen kaikkea kuntoutuksen asiakkaille, mutta myös etenkin pienemmille palveluntuottajille. Nyt viimeistään Kelan johdon on aika ottaa nyt tehdyt päätökset ja niissä käytetyt menettelyt uudelleen tarkasteluun, sekä jättää kilpailutuksissa mainitut optiovuodet käyttämättä, Neuroliiton toimitusjohtaja Helena Ylikylä-Leiva toteaa.

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin