Styrkor i vardagen, Pargas
Tidpunkt: fre 6.9, lö 7.9, fre 4.10, lö 5.10, fre 15.11 och lö 16.11.2024, fredagar kl. 16–19 och lördagar 10–13
Plats för kursen: Folkhälsanhuset
Ansökningstiden går ut mån 12.8.2024.
På kursen diskuteras bl.a. hurdana krafter du behöver, hur du kan ta hand om dig själv och hurdan din relation till din omgivning är. Målet är att hjälpa dig att förstärka dina egna resurser och hitta sätt att stimulera din livsglädje.
Kursarbetet sker i form av handledda gruppdiskussioner, aktiviteter i små grupper och övningar i kroppskännedom. Kursen förutsätter att du kan röra dig och fungera i vardagen självständigt.
”Diskussionsunderlagen resulterade i givande diskussioner som handledarna sedan gjorde sammanfattningar av. Samtalsämnena svarade väl mot målen som jag hade ställt upp för kursen. För mig var de olika visualiserings- och avslappningsövningarna för att minska stress särskilt nyttiga.”
Ansök till kurs (på finska) »
Be rehabiliteringsplaneraren om en ansökningsblankett på svenska. Kontaktuppgifter finns nedan.
Kursen är gratis för deltagarna.
Kursen är avsedd för personer med MS eller en ovanlig neurologisk sjukdom, vars sjukdom inte har orsakat svår funktionsnedsättning. Kursen arrangeras i samarbete med Förbundet för rörelsestörningssjukdomar och är även öppen för deltagare i deras målgrupp. Förbundet för rörelsestörningssjukdomars klienter söker till kursen via sitt eget förbund.
- Urvalskriterier för kurserna
- Sökanden ska vara en person med MS eller en sällsynt neurologisk sjukdom, som behöver stöd till att stärka sitt psykiska välbefinnande.
- I ansökan ska det tydligt framgå på vilket sätt deltagandet på kursen samt kursens innehåll och mål är till nytta för sökanden.
- Sökanden ska kunna delta i gruppaktiviteter.
- Kursens innehåll, kursdagarnas längd och utbildningsmiljön förutsätter att sökanden har en viss nivå av fysisk, mental och social funktionsförmåga.
- I urvalet beaktas sökandenas ålder, kön, språk, livssituation och funktionsförmåga. Målet är att bilda en grupp som fungerar bra ihop och där var och en kan få kamratstöd.
- Vi ger företräde till sökande som har insjuknat nyligen samt de som för första gången söker till en av Neuroförbundets kurser som stödjer anpassning.
- Sökande som har rätt till krävande medicinsk rehabilitering via FPA ges inte företräde i urvalet.
- Hinder för kursdeltagande
- Sökanden har också sökt till någon annan av Neuroförbundets kurser som stödjer anpassning, och urvalsprocessen för den andra kursen pågår ännu.
- Sökanden har deltagit i en annan kurs hos Neuroförbundet samma år eller föregående år, där samma teman behandlades som på denna kurs.
- I ansökan anges ingen motivering för varför sökanden har behov av kursen. Om det du behöver är en semester kan Neuroförbundets understödda semestrar vara intressanta för dig. Semestrarna anordnas på finska. Läs mer på neuroliitto.fi/tuetut-lomat.
- Sökanden har behov av individuell terapi, exempelvis på grund av sjukdomsskov eller en akut familjekris.
Mera information
Annika Ingves, rehabiliteringsplanerare, tel. 0400 231 898, annika.ingves@neuroliitto.fi